...

Türk Halkbilimi

Konak Sohbetlerinde “Türkiye’de Gıda Güvenliği: Taklit ve Tağşiş” konuşuldu.
23/06/2025

Üniversitemiz Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) bünyesinde hizmet veren Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi’nde bahar döneminden itibaren “Konak Sohbetleri” adıyla başlatılan tematik sohbet toplantıları mayıs ayının ilk sohbetleri ile devam etti.

Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi'nin ev sahipliğinde süren sohbetin bu haftaki konusu “Türkiye’de Gıda Güvenliği: Taklit ve Tağşiş” oldu. NEVÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Nesimi Aktaş ve Doç. Dr. Kamil Emre Gerçekaslan’ın konuşmacı olduğu sohbette Dünya’da ve Türkiye’de gıda üretimi, gıda arzı ve gıda güvenliği konuları ele alındı.

Konuşmacılardan Prof. Dr. Nesimi Aktaş; son yıllarda ülkeler arasında cereyan eden krizler, savaşlar, salgınlar vb. küresel çaptaki hadiselerden ötürü gıdanın öneminin yeniden toplum gündemine geldiğini, devletlerarasında gıdanın önemli bir silah olarak kullanıldığına dikkat çekti. Gıda güvenliğinin ülke ve millet güvenliğinin önemli bir parçası olduğunu ifade eden Aktaş, taklit ve tağşiş kavramlarını açıklayarak tüketicilerin bu hilelerden nasıl kaçınabileceklerine dair öneriler sıraladı.

Doç. Dr. Kamil Emre Gerçekaslan ise toplumda yaşayan herkesin öncelikle tüketici vasfına sahip olduğunu, bilinçli tüketici olmanın sağlıklı yaşama giden yolun taşlarını döşediğini ifade etti. Günümüzde geleneksel medya araçlarının yanı sıra özellikle sosyal medyada insanların gıda ile ilgili çok sayıda olumsuz habere maruz kaldığını belirten Gerçekaslan, tüketicilerin gıda alırken dikkat etmeleri gereken hususlara temas etti.

Etkinlik sonunda katılımcılara Üniversitemiz Türk Halkbilimi öğrencileri tarafından ıhlamur baskı tekniğiyle hazırlanmış çantalar hediye edildi. Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi Müdürü Doç. Dr. Ömer Kırmızı, müze çatısı altında başlatılan bu sohbet programlarını bir gelenek haline getirerek Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi’ni bölgemizin önemli bir kültür mahfili yapmayı amaçladıklarını ifade etti.

Konak Sohbetleri önümüzdeki haftalarda farklı konu ve konuklarla devam edecek.